Elisabeth Hidén
Vad har du för yrkesmässiga framtidsdrömmar?
Det är en fantastiskt rolig och bred bransch att arbeta inom. Det finns plats för alla oavsett om man vill vara med och utveckla tekniska lösningar, arbeta med livsmedelssäkerhet, köra traktor och jobba med djur, utveckla företag, jobba med försäljning, mäklare, rådgivare m.m. Det faktum att människor alltid kommer behöva äta och det ökade fokuset på hållbarhet i samhällsdebatten gör dessutom att det känns som en framtidsbransch. Jag vill vara med och utveckla det svenska lantbruket och ge lantbrukare så goda förutsättningar som möjligt för att lyckas. Om det blir att själv driva lantbruk och producera mat, fortsätta som säljare eller gå vidare och satsa mer på påverkansarbete får framtiden utvisa - men jag trivs väldigt bra där jag befinner mig idag!
Hur ser en dag ut för dig?
Jag har pluggat till Agronom Ekonom med företagsekonominrikning och jobbar idag som växtodlingssäljare. Vad som ska göras beror mycket på säsong, sedan jag började i december, mitt i Covid-19 pandemin, har det varit försäljning av handelsgödsel, utsäde, fröer, balplast och nu börjar vi komma in i säsongen för växtskydd. Väldigt varierande, roligt och mycket lärorikt. I vanliga tider hade det varit mycket kundbesök men nu sker det mesta per telefon och mejl. Det bästa är att jag får ha så mycket kontakt med människor! Dessutom tycker jag att lantbrukare är en väldigt trevlig yrkesgrupp att jobba med, det blir mycket intressanta och lärorika diskussioner samtidigt som jag får jobba nära livsmedelsproduktionen. Sedan är klart att det är kul att göra affärer. Det är kul att det är så varierat
För vem passar ditt yrke?
Som säljare måste man vara social, det är svårt att sälja om man inte gillar att prata med människor. Ha ett intresse för växtodling, då det gäller att hitta den bästa lösningen för kunderna och för deras gård så krävs det ett engagemang. Det är en fördel om man är någorlunda självständig också och gillar frihet under ansvar vilket passar mig bra som person. Att jag kan kombinera mitt yrke och hinna med mina intressen gör att jag är väldigt nöjd med hur livspusslet går ihop. Jag hinner både jaga, spela golf, vara på gymmet, delta på LRF-möten och bedriva påverkansarbete, umgås med vänner och min sambo, och har inte allt för lång pendling till jobbet. Dels får jag mycket input och information om hur det är ute på fält, både av kunder och kollegor, vilket känns värdefullt för mitt förtroendeuppdrag och dels känns det fantastiskt kul att kunna bo på landet och ha relativt nära (2 mil) till ett jobb som jag länge varit intresserad av.
Varför valde du det gröna näringslivet?
Sedan jag gick i gymnasiet har jag förvånats över människors okunskap kring lantbruk och livsmedelsproduktion, något som varit baskunskap för mig med tanke på att jag är uppväxt på en gård. I Kanada blev jag än mer övertygad om värdet av de svenska mervärden som vår produktion för med sig - någonstans där blev agronom det givna valet. Ekonomi var inte lika självklart, men det blev bra i slutändan.
Jag har tidigare jobbat hemma på gården, haft eget företag där jag och en väninna plockat flyghavre, sedan drev vi ett UF-företag som slutade som ett EU-projekt tillsammans med LRF där vi åkte runt i skolor och lärde barn om lantbruk och tog med dem ut på gårdar så de fick se djur och träffa en bonde. Några somrar med kyrkogårdsskötsel, några månader på gård i Kanada, några somrar på Lantmännen. Så jag har jobbat med lite gott och blandat med andra ord, men med mycket fokus på de gröna näringarna.