Jobba i skogen

Att jobba i skogen passar dig som:

  • Har ett miljö- och naturintresse
  • Trivs att vara ute i alla väder
  • Har en god fysik
  • Är bra på att samarbeta och ingå i ett arbetslag

Här finns många intressanta yrken att välja bland:

  • Det finns manuella jobb, där man använder händerna att arbeta med, som till exempel plantering.
  • Det finns maskinella yrken, som röjare eller skogsmaskinsförare.
  • Här behövs körkort, kurser eller certifikat, som du kan få genom en gymnasieutbildning eller en yrkesutbildning

 

DSCF7131

Bra att veta

Eftersom årstiderna varierar är det mer jobb under vissa delar av året inom skogen. I södra Sverige kan plantering och röjning börja mycket tidigare på året än i norra Sverige. Därför är skogsarbete möjligt att kombinera med andra yrken. Andra maskinella yrken utförs året runt. Eftersom många arbetsplatser är ute i skogen krävs det att du har körkort för att ta dig till jobbet.

Vägar in

Det finns flera vägar till jobb. Du kan studera på naturbruksgymnasium, gå en vuxenutbildning och Arbetsförmedlingen ger ofta kurser och utbildningar med skogsinriktning. På universitet och högskolor kan du utbilda dig vidare, antingen direkt efter grundutbildning eller efter några års praktisk erfarenhet. Jobben annonseras på gronajobb.se. Du kan även höra av dig direkt till arbetsgivare och söka på deras hemsidor efter lediga jobb.

Naturbruksgymnasium & yrkeshögskola

När du har gått naturbruksgymnasium eller yrkeshögskola kan du jobba som till exempel:

SKOGSVÅRDARE:
Som skogsvårdare hanterar du motorsåg och röjsåg för att gallra och röja så att skogen kan få de bästa möjligheterna att få en god tillväxt och kvalitet. Man planterar efter avverkning och yrket kräver en god fysik. Du kan exempelvis vara anställd hos en entreprenör, ett större företag eller jobba som egen företagare.

SKOGSMASKINFÖRARE:
I många moment i skogen måste man använda maskiner som har avancerad teknik. Som skogsmaskinförare gallrar du i skogen, avverkar och kör ut träd från skogen. Det krävs att du kan jobba självständigt och ta många beslut. Till exempel ska du avgöra vilka träd som ska tas bort för att andra ska växa bättre.

Högskola & universitet

När du har gått högskola eller universitet kan du jobba som till exempel:

JÄGMÄSTARE:
Som jägmästare har du både praktiska och teoretiska kunskaper om skogen och hur man sköter den på bästa sätt. En jägmästare kan ha eget företag, vara anställd som arbetsledare, planerare eller arbeta med ekonomin i ett skogsföretag.

SKOGSMÄSTARE:
Som skogsmästare finns det flera olika jobb att välja bland. Du kan jobba med att köpa träd till andra företag, ge rådgivning till skogsägare, arbeta på myndigheter eller på skogsföretag med planering och som skogsinspektor

Pierre Fridell

Pierre Fridell

VD SUNDINS SKOGSPLANTOR | VÄXJÖ

Pierre är utbildad till jägmästare i Umeå och har en master i skogsindustriell ekonomi från Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Efter studierna gick han ett trainee program på Sundins skogsplantor och idag är han chef för samma företag.
Pierre 3 Copy

Berätta om Sundins skogsplantor!

"Vår inriktning är skogsvård. Vi hjälper skogsägare med att föryngra deras skogar. Vi säljer och planterar skogsplantor, vi hjälper också skogsägare med röjning och andra insatser som hör till ungdomsfasen i skogen."

Vilka typer av jobb finns i skogsbranschen?

"Inom skogen finns något för alla! Skogsbranschen är en bred bransch. Här finns både maskinella och manuella yrken, så som att plantera och röja i skogen. Det finns också maskinföraruppgifter, arbetsledarroller och planerande uppgifter som kräver olika grad av utbildning."

Pierre 2 Copy

Vem passar att jobba i skogen?

"Skogsarbete passar den som kan samarbeta eftersom du ofta ingår i ett arbetslag. Du behöver också tycka om att vara ute i alla väder och kunna ta dig fram i olika terränger, så god fysik är en fördel."

Hur är arbetsmarknaden för skogen?

"I Sverige är det ett stort behov av arbetskraft till flera av skogens yrken och det är svårt för många arbetsgivare att hitta människor som vill jobba i skogen. Sveriges yta består till stor del av skog. Det gör den mycket viktig för vår omställning till ett hållbarare samhälle. Kom och jobba med skogen! Det är en framtidsbransch."

Läs mer om de gröna branscherna