Lantbruk
Jobba inom lantbruk
Att jobba inom lantbruk passar dig som:
- Tycker om djur och teknik
- Trivs med att vara ute i alla väder
- Har en god fysik och är frisk och stark
- Är punktlig och har säkerhetstänk
- Kan jobba varierande arbetstider
Här finns många intressanta yrken att välja bland:
- Det finns vissa jobb som man inte behöver ha utbildning för. Till exempel att rensa ogräs och skörda grönsaker under sommarsäsongen.
- Du kan arbeta med att sköta djur. Det innebär att fodra, mjölka och se till att djuren har det bra.
- Detta arbete utförs året runt.
- Här finns också kontorsjobb som administration, ekonomi eller rådgivning.
Bra att veta
Arbetet för en lantbrukare följer årstiderna. På våren bearbetar man jorden, sår spannmål, vall eller annan gröda. Under sommaren är det högsäsong och mycket jobb med skörden och djur som är på bete. Mycket av arbetet utförs med hjälp av maskiner och vissa jobb kräver att du har körkort.
Vägar in
Ett bra sätt att skaffa sig erfarenhet är att göra praktik på gårdar. Då kan du få prova olika yrken och arbetsuppgifter. Vill du studera, kan du gå naturbruksgymnasium eller en yrkesutbildning. Vuxenutbildningen och Arbetsförmedlingen ger ofta kurser och utbildningar med lantbruksinriktning. På universitet och högskolor kan du utbilda dig vidare, antingen direkt eller efter några års praktisk erfarenhet.
Jobben annonseras på gronajobb.se.
Naturbruksgymnasium & yrkeshögskola
När du har gått naturbruksgymnasium eller yrkeshögskola kan du jobba som till exempel:
DJURSKÖTARE
Som djurskötare kan du arbeta med att ta hand om lantbruksdjur. Oavsett vilka djur du arbetar med är det viktigt att du är noggrann och kan mycket om djur. Exempel på arbetsplatser kan vara på lantbruksföretag där det kan finnas mjölkproduktion, grisproduktion, kycklingproduktion eller äggproduktion. Vissa yrken kräver att du kan hantera maskiner.
MASKINFÖRARE
Som maskinförare behöver du ha körkort och kunskap om maskiner och teknik. En maskinförares uppgift är att köra och underhålla lantbrukets maskiner. Under sådd och skörd är arbetet intensivt med långa arbetsdagar.
Högskola & universitet
När du har gått högskola eller universitet kan du jobba som till exempel:
AGROTEKNIKER
Som agrotekniker har du stor kunskap inom lantbrukets djur, växtodling, teknik, ekonomi och arbetsledning. En agrotekniker kan starta, driva och utveckla ett lantbruksföretag eller jobba som förman. En agrotekniker kan också arbeta som till exempel gårdsmästare, försökstekniker, rådgivare eller lantbruksekonom.
AGRONOM
Som agronom kan du arbeta för ett effektivt lantbruk och en hållbar matproduktion. På agronomutbildningen kan du välja inriktning inom mat, ekonomi, husdjur, växtodling eller landsbygdsutveckling.
Peter Borring
LANTBRUKARE | ÖSTERGÖTLAND
Berätta om jobbet som lantbrukare!
"Det är ett säsongsjobb. Mellan april och oktober jobbar jag mest utomhus. Jag jobbar med mina maskiner, inspekterar mina växter och skördar dem. Jag odlar spannmål, raps, bönor och ärtor. Från oktober till april underhåller jag och lagar maskinerna. Jag gör också administrativa sysslor, som det inte finns tid till att göra under högsäsong. Jag passar också på att utbilda mig mer genom att gå olika kurser."
Varför tycker du att jobba inom lantbruk är ett bra yrkesval?
"Det är häftigt att följa ett litet frös väg till en färdig växt. Biologi, teknik och ekonomi påverkar lantbruket på olika sätt. Det samspelet är intressant. Att vara lantbrukare är en livsstil och en stor del av min identitet. Jag kan inte tänka mig ett annat liv."
"Att vara lantbrukare är en livsstil och en stor del av min identitet. Jag kan inte tänka mig ett annat liv."
Vem passar att jobba inom lantbruk?
"Du behöver ha ett intresse för naturen och förstå den. Jobbar du med djur är det naturligtvis viktigt att ha en känsla för djur. Du behöver vara flexibel. Är det exempelvis regn på ingång så måste du vara beredd att jobba lite extra. Vi kan inte bestämma över vädret, så vi måste anpassa oss efter det. Punktlighet är också viktigt och du behöver ha ett intresse för teknik eftersom det blir allt viktigare inom lantbruket."